Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η πρωτοπορία της ΓΓΙΦ στην υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρωτοπορία της ΓΓΙΦ στην υπογραφή της
Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες

             Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την  Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» από τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, επισκέφτηκε ξανά τον Δήμο και, μαζί με την Δήμαρχο, Λίνα Ευσταθίου - Σπανού,  έκοψε την κορδέλα για τα εγκαίνια του Γραφείου Ισότητας . Το Γραφείο Ισότητας δημιουργήθηκε σε χώρο του Δημαρχείου στην Αιδηψό και τα εγκαίνια της λειτουργίας τους πραγματοποιήθηκαν στις 18/12/2016.

Την ολοκλήρωση της τελετής του εγκαινιασμού, διαδέχθηκε ομιλία της Γενικής Γραμματέα σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Thermae Sylla”. Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή μας στην Αυτοδιοίκηση, επειδή αποτελεί τομέα που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και  μπορεί να αφουγκραστεί τον παλμό και τις δυσκολίες γυναικών και ανδρών στην κάθε περιοχή. Η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση αποτελούν ισχυρούς σύμμαχους του έργου μας και στεκόμαστε στο πλάι κάθε προσπάθειας για την ανάδειξη της κρισιμότητας της έμφυλης διάστασης ως σημαντικό παράγοντα για τη μεταρρύθμιση μιας Αυτοδιοίκησης  δημοκρατικής, δίκαιης και λειτουργικής. Για το λόγο αυτό, έχοντας ορίσει γυναίκες εκπροσώπους σε όλες τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των 13 Περιφερειών της χώρας, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για την επίλυση των δυσλειτουργιών για  θέματα ισότητας σε κάθε περιοχή της χώρας μας».

             Επίσης, αναφέρθηκε γενικότερα στη σημασία της λειτουργίας των δομών που προβλέπει η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας στις τοπικές κοινωνίες και ανακοίνωσε ορισμένες από τις δράσεις της ΓΓΙΦ σχετικά με την Αυτοδιοίκηση για την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως:

  • H συγκρότηση άμισθης Επιτροπής Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, με τη συμμετοχή στελεχών της ΓΓΙΦ, αιρετών γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμπειρογνωμόνων, με στόχο να εξετάσει και να προτείνει θεσμικές παρεμβάσεις ενόψει της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, αλλά και να παρακολουθεί τους τρόπους υλοποίησης των έργων ισότητας στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

  • Το νέο έργο για την αυτοδιοίκηση και την προώθηση πολιτικών ισότητας, με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση των αιρετών και υποψήφιων αιρετών γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων, καθώς και τη συνέχιση της λειτουργίας των γραφείων Ισότητας της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και με την πρόσφατη υπογραφή της Χάρτας από τους Δήμους Αλιάρτου, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου, Μακρακόμης, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Σκύρου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων   κατάφερε 202 Δήμοι να έχουν ήδη υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα, αριθμός που καθιστά τη χώρα μας,  στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, πρωτοποριακή στην Ευρώπη.

Τέλος,  η παρουσία  της Γενικής Γραμματέα στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, αποτέλεσε την εκκίνηση των προγραμματισμένων επισκέψεών της σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, με στόχο η Ευρωπαϊκή Χάρτα να υπογραφεί και από τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας.


Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         Το  Γραφείο Τύπου, 19/12/2016                                                                
Τηλ. 2131511102

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου